Как да изберем правилната термопомпа за отопление?

5-07-2019

Икономичните автоматизирани методи за отопление навлизат все повече в речника на българите. Към днешна дата категоричният победител по отношение на нулеви ангажименти и най-ниска цена за отопление е т.нар. термопомпа въздух-вода. Ако търсите да се  възползвате максимално от най-съвремените и екологични технологии няма по-подходящ  претендент, който да предлага подобна независимост. Повишаващото се ниво на комфорт и сигурност предизвикват потребителите да търсят решение за отопление именно с термопомпа, но високото удобство има и съответна цена. Тази статия има за цел да помогне при изобра или по-скоро при приемането на предложение за подходяща термопомпа въздух-вода на приемлива цена.

Популяризирането на технологията увеличава разнообразието и възможните избори на отоплителна техника. Многообразието може да обърка потребителите, особено когато трябва да се вземе предвид, че макар и основната технология да е идентична при всички термопомпи (както и хладилниците например), всяка фирма има своя политика за това как да управлява целия процес на отопление, какви екстри да добави и каква мощност да препоръча. Решението не е лесно и винаги е от полза да се потърсят няколко независими професионални мнения преди взимането му. Препоръката от познат, който има личен опит с термопомпа също може да отговори на много въпроси, които бихте имали към определен модел или марка. В много случаи тази информация може да бъде даже по-полезна и убедителна от консултацията с професионалистите.

Всъщност преди да започнете с търсенето на подходяща термопомпа най-добре би било първо да се запознаете по-подробно с жилището си (къща, апартамент, офис, цех и др.). Това ще спести време и ще помогне на специалистите при предварителния разговор по телефона. Основните параметри, които са важни за нас са:

 1. Къде се намира обектът? – има съществена разлика между енергийните потребности в различните краища на страната. Надмосрската височина и наличието на гора или река в непосредствена близост са от голямо значение за правилния избор. Също така за обекти извън района на фирмата, към която сте се обърнали ще е необходимо да се предвидят транспортни разходи за оглед, доставка и поддръжка.
 2. Какво представлява обектът? – Може да бъде всякакъв вид имот, който носи със себе си своите особености като отопляващи се съседи, височина на стените, неотопляеми помещения, термомостове, междусградни течения и много други.
 3. Как (ще) ползвате обектът? – Начинът, по който ще ползвате обекта, има съществено значение за оразмеряването на термопомпата, както и за водната отоплителна инсталация.
 4. Етажност и приблизителна площ на обекта? – Например двуетажна къща с площ 200 кв.м. няма загубите на две едноетажни къщи по 100 кв.м. Това са основните параметри, по които могат да се определят приблизителните топлинни загуби на имота. Когато споменавате тези параметри не пренебрегвайте „неотопляемите“ помещения, защото техните загуби са важни за правилното оразмеряване на инсталацията. Такива помещения могат да бъдат сутерени, гаражи, подпокривни пространства и други граничещи директно с отопляемите помещения и не бива да се пренебрегват, защото техните загуби също влизат в сметките за това каква мощност трябва да бъде термопомпата.
 5. Съществуващи отоплителни инсталации? – Споделете със специалистите какво представлява наличната отоплителна инсталация. Например: радиатори и котел, и пояснете какви са; навсякъде ли има отоплителни тела; отворена ли е или затворена системата; с вода ли е пълна или с незамръзваща течност; ще продължава ли да се ползва старата система или не; и др. Снимките са много полезни, особено с акцент върху присъединяванията и спирателната арматура както на топлоизточника, така и на отоплителните тела.

След като сте отделили време да анализирате имота си следва да разгледате каква мощност термопомпа ще откриете срещу параметрите, които сте извадили. Това ще Ви помогне да се подготвите за евентуалния първоначален финансов удър. Често се срещат случаи, при които реалните топлинни загуби на имота са доста по-високи от представите на стопаните им. Тази грешка се допуска когато се пропускат неотопляемите помещения или се придават свръх икономични свойства на изолациите. В някои сайтове на специализираните фирми има различни методи за приблизително автокалкулиране на необходимата мощност термопомпа въздух-вода и съответно нейната цена. В повечето случаи това са предварителни ориентири и последната дума за това коя инсталация ще работи най-добре би трябвало да дойде след разговор със специалист на фирмата. Все пак това са хората с богат опит и „ноу хау“, които накрая ще гарантират за изпълнението и правилната работа на отоплителната инсталация. Най-често срещан е компромисът с по-слаба инсталация, с цел по-ниска първоначална инвестиция. Това решение ще доведе до негативи както за Вас, така и за фирмата изпълнител. Преди всичко се съобразете с тяхната препоръка и отоплението би могло да се направи само един път.

Само за няколко часа би трябвало да намерите поне три предложения за термопомпи, отговарящи на параметрите на Вашия обект. Обявената цена, без необходимост от допълнително запитване е винаги добър знак. Вече имате някаква приблизителна представа за това каква мощност термопомпа Ви е необходима най-вероятно ще Ви бъде предложена от специалист. Следва да разгледате основните характеристики, с които се описват всички термопомпи въздух-вода. Всяка си има своите особености и решението за правилната термопомпа може да бъде съвкупност от изводите за тези характеристики на различните продукти на пазара.

Максимална мощност: Това е първата и може би най-важна характеристика, която трябва да се вземе предвид. Без необходимия запас от топлинна мощност може да се наложи да се добавя или превключва допълнителен топлоизточник в най-студеното време, който да не е толкова високоефективен. Обикновено максималната мощност се задава при +7⁰С. Това е малко объркващо. На кого му трябва харектеристика за максимален показател, когато ще има потребление под средното ниво? Тъй като с понижаването на температурите на външния въздух (например -15⁰С) термопомпите губят мощност, а загубите на жилището се увеличават, се получава необходимост да се увеличи температурата на водата в отоплителната инсталация (например на 50⁰С). Тогава максималната мощност на термопомпата намаля с 30-60% и прави нейното правилно оразмеряване жизнено важно, за да може да се поддържа комфортът в жилището. Освен това термопомпите обещават, че са ефективни целогодишно. Да, това наистина е така, но само при правилно оразмерените термопомпи с достатъчен запас от мощност. Термопомпа въздух-вода, която няколко градуса след нулата включва ел. нагреватели или се размразява ненужно през 40 минути не може да се нарече енергоефективна. Това са често срещани проблеми при повечето производители и при консултацията е добре да се запознаете с особеностите на работа в тези по-тежки режими.

COP: Коефициент на преобразуване. Колкото по-високо е това число (препоръчително SCOP), толкова по-ефективна е термопомпата. При отоплението максималният COP не означава задължително най-ниските сметки. Условията, в които се постига максимален COP са компромисни по отношение на отоплителна инсталация и комфорт на живот в жилището. Ако търсите максимален COP трябва да се намери максимално топлоотдаване, което обаче води до прекомерно загряване на въздуха, който като по-лек се качва неизбежно към тавана. Там той губи много по-активно своята енергия, в сравнение с уредите с по-слабо топлоотдаване. Накрая имате по-висок COP, но и по-високи сметки за отопление.

SCOP: Това е нововъведен параметър в последните години, който взима предвид средногодишният коефициент на преобразуване. Отново има относителен характер, но е значително по-близък до това да бъде истински верен показател. Само по COP и SCOP не можем да определим коя е нашата термопомпа.

Диапазон на входяща ел.мощност: Вече живеем във време, в което почти няма ON/OFF термопомпи и всеки разчита на т.нар. ИНВЕРТОРНИ термопомпи за най-енергоефективно решение. Те предлагат всякакви режими на работа в рамките на характеристиката си, което би трябвало да означава че почти не се налага да спират и тръгват, а работят със среден режим според моментното състояние на обекта. Колкото по-широк е този диапазонът на входяща ел.мощност, толкова по-надеждна е термопомпата и сметките за отопление са по-ниски. Най-често срещаните проблеми на технологията идват от ограниченията на самостоятелния компресор, който трябва да свърши всичко сам. Да вземем например една среден клас термопомпа 16kW. Нейният единичен компресор обикновено има диапазон на входяща мощност между 2kW и 5kW. През нормално студено време тя би трябвало да работи добре в среден инверторен режим с около 3-4kW, но климатът в България е с големи амплитуди. Когато температурата на външния въздух се покачи, тази термопомпа няма да може да отговори с достатъчно намаляне на мощността си и ще се наложи да спре. Това означава, че в този момент тази термопомпа се явява твърде мощна и с един голям компресор, който има тесен диапазон на работа, ще работи като ON/OFF термопомпа. Системата не е преоразмерена, защото ако беше по-слаба пък ще ползва ел.нагреватели по-често в по-студеното време, от което се губи смисълът да имате термопомпа, вместо ел.котел. Честото спиране и пускане води и до преждевременно амортизиране на техниката и е възможно да се появят проблеми с надеждността. Лошата гъвкавост на работа на термопомпите е основен проблем при почти всички производители. От VENTO HEAT&COMFORT сме разработили мултикомпресорна технология, с която комбинираме няколко по-малки компресорни модула, които да се равняват на един по-голям. Така постигаме много по-широк диапазон на входяща мощност. Например термопомпа 24kW има диапазон на входяща мощност между 0.5kW до 7kW. Това означава по-малко спирания, когато е топло и липса на нужда от ел.нагреватели дори в най-студеното време. Целта е да повишим ефективността и да поддържаме комфорта. Тази и подобни иновации увеличават значително надеждността и намалят сметките за отопление през целия сезон.

Всички изборени технически показатели са много относителни към условията, в които се отчитат и не бива да се взимат като чиста монета. Някои показатели като COP, SCOP и максимална мощност се взимат обикновено при режим +7⁰С външна температура и +35⁰С подаваща (топла) вода. Те предлагат добър ориентир, но ще повторим, че са относителни и не може да се разчита 100% на тях. Записват се при идеализирани условия, в които се приема, че нито вали дъжд, нито духа вятър (топъл или студен), влажността на външния въздух е постоянна и много други. Термопомпите са машини силно зависими от външните атмосферни, както и вътрешни условия, за да отговарят на характеристиките си. За съжаление Вашето жилище едва ли ще попадне повече от 1% от времето си на експлоатация в тези идеални параметри, при които са записани характеристиките. Последната дума би трябвало да бъде на специалистите, отговорни за ефективната работа на системата.

При разговор с професионалист от фирма, специализирана в инсталирането на термопомпи въздух-вода, за да получите точна информация е необходимо първо да запознаете човека от другата страна с Вашия имот. Разкажете му всички детайли за имота си, които сте анализирали в началната фаза. Ако пропуснете нещо, най-вероятно ще бъдете попитани за него от инженера. Препоръчително да оставяте телефонен номер за по-директна обратна връзка с фирмата. След като получите предложение за конкретен продукт е полезно да получите следната информация:

 1. Обявените цени всичко около термопомпата ли включват или има допълнителни разходи? – Често хидробокса и чилъра са с отделни цени.
 2. Извършва ли тази фирма доставка и монтаж на термопомпи въздух-вода във Вашия район? Ако да, колко ще струва ? – Обикновено в цената за термопомпата не е включен монтаж.
 3. Включва ли тази цена консумативите, необходими за присъединяването или те се заплащат допълнително?
 4. Каква е гаранцията на продукта и монтажната работа?
 5. Каква профилактика е необходима, колко често се извършва и заплаща ли се (колко)?
 6. Какъв е срокът за доставка и монтаж? – чакат ли се доставки от чужбина?
 7. След успешен монтаж как Вие можете да контролирате продукта и как той контролира климата в жилището? - Алгоритъм на работа.
 8. Необходим ли е оглед, преди монтаж? – Оглед от специалист е винаги препоръчителен и полезен за двете страни. Понякога това се заплаща допълнително. Снимков материал при предварително проучване е винаги добре приет.
 9. Какви са условията по плащането? – Обикновено подобни инсталации не са евтини и за да се изгради взаимно доверие и ангажимент се предплаща аванс, част от крайната сума.

След като сте събрали толкова много информация със сигурност някои неща ще започнат да се забравят. Записвайте си всичко, което можете. По-опитните фирми могат бързо и точно да Ви дадат както информация за цени, така и подробности за това как ще бъде изпълнена инсталацията. В идеалния случай това може да стане още при предварителния разговор и след оглед да се потвърди. Нормално е обаче да има промяна в предложението след огледа, както и консултация за подобряване на съществуащото положение. Все пак и Вие, и специалистите искате тази скъпа отоплителна система да работи по възможно най-добрия начин. Много е вероятно да получите съвети за някои промени по водната система и/или изолацията на имота. Тези дребни промени не бива да Ви плашат, тъй като в почти всички случаи не са грандиозни (скъпи), а носят много положителни ефекти след себе си.

Ние от „ВЕНТО“ ООД имаме богат опит с термопомпи въздух-вода, понеже сме специализирани в работата с тях и внедряването им в най-различни отоплителни инсталации. Умишлено препоръчваме термопомпите главно за отопление, защото това е най-големият разход в едно домакинство (около70-85%) и е редно цялата инсталация да се изпълни безкомпромисно, за да се намалят колкото е възможно повече ежемесечните сметки. Подлагаме на съмнение детайлите на технологията и ги развиваме. Със собствени иновативни решения се стараем да допринасяме към усъвършенстване на процеса, което да намаля разходите и ангажиментите към отоплението. Обръщаме специално внимание на монтажа и настройките за всеки индивидуален проект, за да постигнем възможно най-ниски сметки за отопление. Вниманието към проблемите на нашите клиенти е основното ни предимство, а резултатите, които постигаме са доказателство за качество и професионализъм.

Благодарим за отделеното време.