Често Задавани Въпроси

Термопомпите въздух-вода често пораждат разнообразни въпроси, на които се надяваме в тази секция да намерите бързо отговор. Стараем се да обновяваме информацията възможно най-често, така че да получите актуални отговори по въпроси относно нашите продукти.

Ако не намирате отговор на Вашите въпроси, моля потърсете консултация с наш специалист в секция КОНТАКТИ.

ОТГОВОР:

Термопомпите въздух-вода извличат топлинна мощност от околния въздух, като по този начин го охлаждат. Процесът на работа се характеризира с много висока ефективност на работа, тъй като реално само се премества(изпомпва) топлинна енергия от едно място към друго

ОТГОВОР:

Отоплението е необходимост. Термопомпите предлагат най-ефективното решение на този проблем. Ниските сметки за ток, без ангажименти, правят термопомпите все по-популярен избор за всяко модерно жилище. Чистотата и високият комфорт при отопление са още от големия списък от предимства на технологията.

Знаем, че изборът на нова термопомпа е дълъг и не винаги лесен процес. От VENTO HEATPUMPS сме насреща да помогнем. Понякога няколко минути консултация по телефон или оглед на място могат да изяснят цялата картина.

ОТГОВОР:

По-ефективните термопомпи въздух-вода имат външно тяло и вътрешно тяло. Между тях се ползва модерен газ, който може да се изпарява при много отрицателни температури. С негова помощ външното тяло отнема топлинна енергия от въздуха. Компресорът във външното тяло вдига налягането на газа и съответно неговата температура. Този прегрят газ се насочва към вътрешното тяло. Там той среща студената вода от Вашата водна отоплителна инсталация, където кондензира и й отдава своята топлинна енергия. Цикълът се повтаря цяла зима, а у Вас температурата остава постоянна.

Голямата ефективност на термопомпите идва именно в тези преходи на агрегатните състояния на флуидите.

ОТГОВОР:

Ако приемем, че термопомпите могат да работят с максимална мощност или да се изключат и да не работят изобщо, то инверторният режим е всяка мощност по средата на тези две основни състояния. Термопомпите въздух-вода VENTO се характеризират с изключително гъвкава инверторна работа. Това означава, че могат да работят с много високи максимални нива, но и да ги намаляват до под 0,5kW (напр. една трета от мощносттна на ютия). Това намалява значително разходите за отопление и увеличава ресурса на техниката.

ОТГОВОР:

Никой не иска да му е студено през зимата. Дефектите и чакането на части могат да отнемат седмици. С термопомпи VENTO PREMIUM PLUS получавате сигурна отоплителна система, за която винаги има резервни части и модули, в наличност. При възникване на ситуация сме готови да отреагираме със заместваща техника, така че прекъсването на отоплението да бъде минимално за Вас.

Добрата новина за всички е, че тези ситуации са редки и днешните термопомпи въздух-вода могат да работят при температури по-ниски от -30С. Термопомпи VENTO ползват иновативна модулна технология, която допълнително повишава надеждността на термопомпата.

ОТГОВОР:

Термопомпите VENTO са специализирани за отопление, при климатичните условия в България. Това ги отличава от почти всички аналогични продукти на пазара и това личи по разходите на нашите клиенти. Те могат да разберат своя разход на ток именно, защото всяка термопомпа въздух-вода VENTO има свой индивидуален електромер, който го записва.

ОТГОВОР:

Абсолютно, да. Съвременните инверторни термопомпи въздух-вода VENTO са с богати възможности за монтаж, включително и в апартаменти.

ОТГОВОР:

Чилъра/чилърите(външните тела) се монтират задължително на отворено пространство, където може по най-добрият начин да засмуква през себе си въздух от околната среда и да го изхвърля охладен. Не може да се инсталира в закрито помещение като гараж, остъклена тераса и др. Хидробокса се инсталира възможно най-близко до чилъра/чилърите, за минимизиране на загубите по медните трасета.

ОТГОВОР:

Хидробокса(вътрешното тяло) на термопомпата е на практика безшумен. Шум и вибрации идват от чилърите(външните тела). Съврменните чилъри ползват двойнороторни компресорни, които имат много добър баланс и гъвкавост на работа, което намаля шума, намаля вибрациите и увеличава възможностите за работа. На практика съвременните чилъри не се чуват при добре уплътнен и затворен прозорец или навън до 2-3м от тях.

ОТГОВОР:

Това е комплексен въпрос и без допълнителни данни е трудно да се отговори. Най-добре е да се консултирате със специлисти и да споменете следната информация: обща площ на жилището, височина на помещенията, етажност, неотопляеми пространства, желание за ниво на комфорт, изолация, съседи и др.

ОТГОВОР:

Като специализирани инженери в доставянето и монтирането на термопомпи въздух-вода повече от 15 години бихме казали, че сме готови за всичко и вече почти няма какво да ни изненада. Ще можем да си свършим качествено работата и без оглед. Обаче именно този опит ни подсказва, че винаги предварителната подготовка води до по-добри резултати. Това е важно за нашите клиенти и затова е важно и за нас. Затова бихме препоръчали да си заявите безплатен оглед от наш специалист, независимо от ситуацията.

ОТГОВОР:

Всички термопомпи VENTO PREMIUM се предлагат като пакетен продукт с включен монтаж. 

Този пакет включва всички необходими материали и дейности за успешен продуктов пуск, както и пълна настройка на Вашата отоплителната инсталация.

ОТГОВОР:

Термопомпите VENTO въздух-вода включват комплект чилър и хидробокс(външно и вътрешно тяло). Някои модели са с два или повече чилър модули. Хидробокса включва топлообменник, разширителен съд под налягане, защитна група, инверторна циркулационна помпа и ел. управление.

ОТГОВОР:

За Ваше удобство поддръжката на термопомпи VENTO е сведена от нашите разработчици до минимум.

За поддържане нормалната работа на термопомпата е необходимо във водната отоплителна инсталация да има достатъчно вода по всяко време(обикновено това означава налягане 1,5bar). Също така е добра практика да се проверява дали е запушен топлообменника на  външното тяло. Може да съществуват и други особености, индивидуални за Вашата инсталация.

За повече подробности се свържете с нас

ОТГОВОР:

По всяко време на годината е възможно да се монтира термопомпа въздух-вода. Рисковете са през зимата или есента, когато е възможно забавяне на монтаж поради твърде студено време или поради висока заетост на екипите ни. Пролетта и лятото са най-подходящи от гледна точка на благоприятния климат и умерена заетост.

ОТГОВОР:

Всяка инсталирана термопомпа въздух-вода VENTO има включен индивидуален електромер, който отчита единствено разхода на самата термопомпа. Това означава, че можете да следите постоянно моментната и натрупаната консумация за отопление.

ОТГОВОР:

Да, термопомпите могат да работят със съществуващи водни отоплителни инсталации. В много случаи след допълнителна консултация и предприети мерки, може значително да се повиши ефективността на съществуваща инсталация.

ОТГОВОР:

Да, термопомпите могат да се свържат със съществуващи източници на отопление, така че да е възможна нормалната работа на всеки източник поотделно. В отделни случаи, някои конвенционални топлинни източници могат да работят и едновременно с термопомпа въздух-вода.

ОТГОВОР:

В зависмост от обема на жилището, неговото ниво на изолация, водна отоплителна инсталация и начин на ползване, отговорът на този въпрос е твърде индивидуален за всеки отделен потребител. За да получите приблизителна цена за годишните си сметки за ток при отопление с термопомпа въздух-вода можете да се консултирате безплатно със специалист на VENTO HEAT PUMPS.

ОТГОВОР:

Почти всички съврменните термопомпи въздух-вода достигат температури на водата до 60⁰С, а по-новите разработки като VENTO PREMIUM могат да достигнат и до 65⁰С. С помощта на ел.нагреватели или втори компресор, с различен хладилен агент, могат да се достигнат температури до 80⁰С.

ОТГОВОР:

Повечето термопомпите въздух-вода работят с COP над 2.00 дори при -15⁰С температура на външния въздух.

ОТГОВОР:

COP(коп) се нарича коефициент на трансформация или пренос. Колкото по-висок е този показател, толкова повече единици топлинна енергия може да пренесе машината за сметка на една консумирана единица ел.енергия.

SCOP е средногодишен коефициент на трансформация или пренос. Обикновено тези показатели при съвременните термопомпи варират между 4 и 5. Трябва да се отбележи, че за икономичността на работа на термопомпите не може да се съди само по този показател.

ОТГОВОР:

В повечето случаи такъв водосъдържател не е нужен. Буферният съд е необходим за правилното функциониране на водната отоплителна инсталация, когато в нея няма достатъчно количество вода. В тези случаи той допринася за балансирана работа на термопомпата, което намалява разходите и увеличава ресурса на техниката.

ОТГОВОР:

Термопомпите, като всяка друга отоплителна техника могат да се грижат и за топлата вода на домакинството, но за разлика от конвенционалните методи за отопление това се постига със сериозно усложняване на инсталацията и компромисни сметки. Обикновено сметките за отопление са най-високи и съответно приоритетни. Тогава е препоръчително работата на термопомпата да се ограничи и оптимизира единствено за тази задача.

ОТГОВОР:

Тази иновация се постига от нашата модулна технология, която позволява комбиниране на повече от един компресорен модул с един хидробокс. Тази иновация намалява значително сметките за отопление и води до по-висока надеждност на техниката.

ОТГОВОР:

Термопомпа може да се ползва за основна отоплителна инсталация в почти всички основни категории жилищни и промишлени сгради. От VENTO имаме опит с отопление на къщи, апартаменти, офиси, цехове, складове или сервизи. Всеки обект има свои особености и е препоръчително да направите предварителна консултация, за постигане на максимална енергийна ефективност.

ОТГОВОР:

Да, напълно е възможно да се комбинира водно подово отопление с радиатори! След монтаж на всяка термопомпа е необходимо да се направи правилна ностройка на водната отоплителна инсталация(ВОИ) от специалист.

ОТГОВОР:

Да, абсолютно. Термопомпите не работят с горива и съответно няма опасност от запалване или взрив. Още повече, че днешните термопомпи взъдух-вода не поддържат високи температури, които да прегряват днешните водопроводни тръби. Това ги прави и много по-ефективни източници на отопление.

ОТГОВОР:

Термопомпа може да се монтира във всеки етап от строителството, стига да има поне груб строеж. Тогава е и най-подходящият момент, тъй като позволява скриване на водни и медни трасета преди завършващите дейности.

ОТГОВОР:

Чилър е външната хладилна/климатична машина, която засмуква студен(за нея топъл) въздух от околната среда.

Хидробокс е вътрешното тяло, където горещият работен газ от чилъра кондензира и предава получената топлинна енергия на водната инсталация посредством циркулационна помпа.

ОТГОВОР:

Имате интерес медните трасета да са възможно най-къси поради икономически и технически причини. В най-общият случай е добре трасетата да са с дължина максимум 5-7м.

ОТГОВОР:

Препоръчително е водната отоплителна инсталация да е под налягане, с цел по-лесно обезвъздушаване и поддържане на нивото на водата в системата. Термопомпите VENTO позволяват работа и с парно от отворен тип.

ОТГОВОР:

При прекъсване на електрозахранването термопомпата спира своята работа, както всеки друг електрически уред. Това не води до никакви физически поражения нито по водната инсталация, нито по самата термопомпа. Няма опасност от прегряване на системата. Когато електрозахранването е възтановено термопомпата ще започне своята работа автоматично. Възможно е самото заработване да стартира до 5-10мин. след пускането на тока, поради системни проверки от ел.управлението на термопомпата.

ОТГОВОР:

Да. Вътрешните тела на термопомпи VENTO могат да се вграждат в различни интериорни решения, стига да се запази ремонтопригодността на системата.

ОТГОВОР:

Не. Термопомпите VENTO работят най-добре с обикновена водопроводна вода и нямат необходимост от незамръзващи течности като пропилен-гликол за топлоносител на водната отоплителна инсталация. От всички възможни течни топлоносители водата има най-висок специфичен топлинен капацитет.

Монтаж на термопомпа

"VENTO Heatpumps" включва пълен монтаж за всяка своя термопомпа въздух-вода

Взимаме предвид индивидуалните изисквания и очаквания към всеки проект, защото за нас приоритет са качественото изпълнение и ниските сметки на клиентите ни.

НОВИНИ

За "ВЕНТО"

"ВЕНТО" ООД е официален представител на термопомпи VENTO HEATPUMPS. Ние сме квалифицирани специалисти с дългогодишен опит в отоплението с термопомпи въздух-вода. За нас приоритет са високото качество, ниските сметки и надеждността.

Можем да Ви предложим иновативни и надеждни решения за отопление, с които да повишете комфорта в дома си до следващото ниво и да намалете значително разходите и ангажиментите си.

Контакти

  • Адрес:

    гр. София, РУМ "Кремиковци", ет.1
  • Телефони:

    +359 899 820 300, +359 888 758 788
  • И-мейл:

    info@vento.bg

Партньори

КЪДЕ СМЕ?